Voor Saal Digital mocht ik gratis een fotoboek samenstellen in ruil voor een review van hun product en dienst.

Saal Digital is een firma gespecialiseerd in het afdrukken van foto’s in boeken, posters, wanddecoraties, kaarten, kalenders en nog veel meer soorten drukwerk.

Ik was natuurlijk erg enthousiast om hun product te mogen testen en besloot dus aan de gang te gaan met een fotoboek op gebied van evenement fotografie. Dit is vorm van fotografie welke wij niet snel in gedrukte vorm zouden aantreffen, dus ik vond dit gelijk een mooie gelegenheid om wat mooie festival- en nightlife-plaatjes samen te stellen en deze te publiceren in mijn eigen PKphotoboek.

Om te beginnen moest ik de software van Saal digital downloaden naar mijn computer, maar Saal digital biedt ook de mogelijkheid om het boek in InDesign, Photoshop, QuarkXPress of een ander gewenst programma bewerken. In dit laatste geval moet men zich wel aan bepaalde design richtlijnen houden om de gewenste resultaten te behalen, maar ook hiervoor kan je InDesign of Photoshop templates downloaden. Ik zelf heb ervoor gekozen om gebruik te maken van hun eigen software.

Bij het opstarten van het programma heb je direct de keuze uit de producten van Saal Digital.

2016-08-04-21_51_18-saal-digital-design-software-4-0-66

Ikzelf heb gekozen voor een fotoboek van 28x19cm (A4) liggend. Daarnaast is er keuze uit nog talloze opties. Een cadeaubox kan toegevoegd worden als je het boek cadeau wilt geven, bijvoorbeeld bij een huwelijk. Omdat ik een hardcover gekozen heb, had ik de keuze uit een glanzende cover, matte cover of een leder-optiek cover. De laatste optie is beschikbaar in de kleuren Saffier zwart, cognac, titaan of créme. De cadeauboxen zijn beschikbaar in wit en antraciet.

Bij de standaard uitvoering van dit formaat fotoboek krijg je 26 pagina’s, maar is uit te breiden naar wel 100 pagina’s. Je kunt er ook voor kiezen om een pagina toe te voegen wanneer je het boek al aan het ontwerpen bent, dus dit mag je achteraf ook beslissen.

Standaard wordt het boek gedrukt met glanzende pagina’s, maar er mag ook voor mat gekozen worden en de barcode aan de achterzijde van het boek kan weggelaten worden.

Goed, alle keuzes zijn gemaakt en is het hoog tijd geworden om aan het echte werk te beginnen:

Het ontwerp van het boek! Van te voren heb ik een selectie gemaakt van foto’s welke ik sowieso in het boek gepubliceerd wil hebben. Ook heb ik nagedacht over de thema’s. Ik wilde iedere 2 pagina’s met éénzelfde thema inrichten en op sommige wilde ik één foto in zijn geheel laten printen over 2 pagina’s omdat het boek in een naadloze uitvoering gemaakt zou worden.

De foto’s heb ik verzameld nadat ik ze één voor één geëdit heb in Adobe Lightroom. Deze heb ik geëxporteerd als JPG op maximaal formaat in 300DPI, zodat ze afgedrukt het beste tot hun recht zouden komen.

2016-10-02-20_36_28-pkphoto-saal-digital-design-software-4-0-74

Als eerste design je de voorzijde en achterzijde van het boek. Ik heb voor beide een kleurrijke foto gekozen en de rug van het boek heb ik simpelweg voorzien van mijn logo.

Vervolgens ben ik aan de inrichting van het boek gaan werken. Deze is volledig naar eigen keuze in te richten en je kan het formaat van de foto’s wijzigen door deze uit te trekken of in te korten, maar je kan ook de formaten invullen. Wat ik persoonlijk erg ideaal vindt is dat je gemakkelijk de originele verhoudingen van de foto kan behouden waardoor de foto niet uit zijn proporties getrokken wordt.

Iedere pagina kan op geheel eigen wijze ingericht worden, maar hiervoor kan je ook kiezen voor één van de standaard layouts. Hier zijn velen van te kiezen en vergemakkelijkt het designen van het fotoalbum. Wel vond ik het lastig dat bij deze layouts de crop van de foto’s niet zelf gemaakt kunnen worden wanneer de formaten afwijken van die van je eigen foto. Misschien is hier wel een handig trucje voor, maar deze kon ik zo 1,2,3 niet vinden.

Al om al,  een boek designen met de applicatie van Saal Digital is erg simpel en gebruiksvriendelijk.  Na het designen loop je de bestelprocedure door via wat simpele stappen en al snel had ik een bevestiging via de email ontvangen.

Dan is het wachten op de levering van het boek. Het boek wordt gefabriceerd in Duitsland, dus ik had mijn geduld hierop ingesteld. Verbazingwekkend was het feit dat het boek al binnen een week geleverd was! Dit is een stuk sneller dan dat ik gewend ben van de in Nederland gevestigde concurrerende partijen.

Nadat ik het boek had ontvangen, heb ik deze even goed onder de loep gehouden.

Het boek ziet er mooi afgewerkt uit, de cover spat van de kleuren en voelt kwalitatief goed aan. img_1501

Het is geen dik boek, omdat ik voor de standaard 26 pagina’s heb gekozen, maar oogt erg professioneel en is prima afgewerkt. De bladzijden in het boek zijn gemaakt van hoogwaardig glanzend fotopapier.

img_1502

Ik wilde de foto van de voorzijde van het boek door laten lopen tot op de rug van het boek met mijn logo erop gedrukt. Echter, heb ik mijzelf een beetje vergist in de doorloop van de foto. In het programma staat de rugzijde van het boek gemarkeerd met vier verticale lijnen, waarbij de rugzijde van het boek de binnenste twee lijnen betreft. Hierdoor is de frontfoto ietwat doorgetrokken to de achterzijde van het boek. Dit is uiteraard geen ramp en achteraf kwam ik erachter dat dit prima te checken is in de live weergave van het programma.

img_1507

Op de eerste pagina heb ik een introductie met tekst gemaakt. Ook deze is geprint op dit prachtige fotopapier, maar deze is aan de binnenzijde van de kaft geplakt. Dit zit erg stevig, maar had wat mij betreft iets rechter gemogen. De lijnen lopen niet exact parallel aan de boven / onderzijde van de kaft.

img_1505

Wat ik persoonlijk een heel groot voordeel vind van dit boek is de naadloze overgang van de bladzijden. Hierdoor is het mogelijk om de foto mooi door te laten lopen over 2 bladzijden in het boek.

img_1504

De kwaliteit van de afgedrukte foto’s was indrukwekkend mooi. Zelfs bij foto’s die onder slechte lichtomstandigheden waren genomen (en dat gebeurd veel in event fotografie) was de afdrukkwaliteit boven verwachting.

Mijn eindoordeel over dit product van Saal Digital is is positieff tot zeer positief! De kwaliteit van de prints plus het hoogwaardige materiaal wat erin verwerkt is maken het eindproduct zeer professioneel. Ook de snelle levertijden zijn een groot voordeel van de uitstekende service die zij bieden. Ik raad dan ook alle fotografen en particulieren aan om gebruik te maken van de producten van Saal Digital. Ikzelf sta nu al te popelen om meer met Saal Digital samen te werken.

Ben je benieuwd naar het resultaat van het boek? Dan kun je het hier online bekijken!