Ik kreeg de mogelijkheid om gratis een fotoalbum te ontwerpen en af te laten drukken!

In het voorjaar van dit jaar, kreeg ik het aanbod van Fotofabriek om hun fotoalbum te reviewen. Hierbij kreeg ik dus de mogelijkheid om gratis een fotoalbum te ontwerpen en af te laten drukken! Helaas liet ik het aan mijn zijde een beetje afweten en heeft het gehele proces van aanbod tot aan deze review een stuk langer geduurd dan gepland. Hierbij verliep mijn contact met Fotofabriek uiterst soepel, snel en netjes dat we sowieso mogen concluderen dat hun service voortreffelijk is.

Omdat de doelgroep van mijn social media voornamelijk de particuliere doelgroep betreft, heb ik de keuze gemaakt om een boek samen met mijn vrouw Kim te maken van foto’s van de voorgaande vakantie.
Het programma is zowel voor Windows of voor Mac beschikbaar. Wij hebben de software op onze Macbook Pro geïnstalleerd. De applicatie draait zonder problemen.

Zodra je het starticoon van het programma (groen met de letters FF) aanklikt, wordt het introductiescherm geopend. Deze geeft je 2 keuzes: een bestaand project openen of een nieuw project starten. Ook staat er een tools icoontje waarmee je allerlei fancy proxyserver instelling kan configureren of de software kan updaten.

 

 

 

 

 

 

Wanneer je kiest om een nieuw project te starten, krijg je een pop up scherm waaruit je kan kiezen uit een breed scala aan  fotoalbum formaten , covers en bindvormen. Wanneer je voorbij de lange rij fotoalbum-opties scrolt, dan vind je andere opties als  kalender, agenda’s, wenskaarten en wanddecoraties. Wij gaan werken met de hardcover A4 liggend.

Eigenlijk spreekt dit programma voor zich…

Het programma is op een overzichtelijke manier ingedeeld. Bovenaan bevind zich een toolbar, links een mediabrowser opgedeeld in tabs waar je kan kiezen voor verschillende soorten media: Afbeeldingen, Clipart, Textuur, Achtergronden, Randen en Frames. Het middengedeelte is een paginaoverzicht waarmee je razendsnel kunt schakelen tussen verschillende pagina’s en daaronder de pagina welke je op dit moment aan het bewerken bent. Aan de rechterzijde vind je een overzicht aan sjablonen waarmee je met één klik een pagina indeling kunt maken en een tab welke verwijst naar verschillende berwerkingsopties voor de geplaatste foto’s. Hier kun je kiezen om de foto’s van een kader te voorzien, een crop, schaduwen of een andere leuke aanvulling. Eigenlijk spreekt dit programma voor zich en behoeft geen gebruikershandleiding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu is het tijd om het product te bestellen!

Na het ontwerpen en review is het tijd om het product te bestellen. Dit gaat via een grote ‘Bestel product’ knop in de rechter bovenhoek van het programma. Als eerste stap in het bestelproces word er een scherm getoond waar, in ons geval, gewaarschuwd wordt voor een meerprijs met betrekking tot de extra pagina’s en een extra validatie wordt gedaan over de gebruikte media. De applicatie geeft netjes aan wanneer media is aangetroffen met een te lage resolutie, zodat je deze eventueel nog kan vervangen / verbeteren alvorens je daadwerkelijk tot bestellen overgaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna ga je over tot exporteren. Het album wordt per pagina paar geexporteerd naar de Fotofabriek server. Hier moet je even op wachten en id afhankelijk van de internetsnelheid tussen de klant en de Fotofabriek. Persoonlijk vond ik het lekker snel gaan voor HR media upload.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de export wordt er een webpagina geopend waar je kiest voor de papiersoort: Standaard, Premium Satin, UV Hoogglans, Vlakliggend Exclusief of Vlakliggend UV Exclusief. Ook kan je hier kiezen voor andere (meerprijs) opties zoals het materiaal van de cover, het weglaten van de barcode, een extra kleiner exemplaar, etc.

En nu maar wachten op de levering van het product!

Nadat de bestelling voltooid is, is het wachten op de levering van het product. Ook dit doet Fotofabriek op een leuke manier. Tussendoor sturen ze filmpjes over het druk van de omslag en van de pagina’s wat een leuke interactie schept tussen de klant en productieproces. Ook ontvang je een link naar het digitale exemplaar van je fotoalbum.

Het album had ik 4 dagen na het bestellen al in huis!

Het afdrukken en versturen bij Fotofabriek ging razendsnel. Het album had ik 4 dagen na het bestellen al in huis!

Op de cover hebben we een afbeelding van ons zoontje Denver in vakantiemodus. Het staat haarscherp op de cover afgebeeld en kleurwaardes zijn ook goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De afwerking is ook goed gedaan. Je merkt echter niet dat er 26 extra pagina’s aan zijn toegevoegd. Het boek is nog steed vrij dun en dat is te danken aan het dunnere papier wat er in het boek zit. Niet geheel mijn voorkeur, maar ik denk dat Fotofabriek daar tijdens de papierkeuzes in het bestelproces ook andere opties voor heeft.
Ik had een boek zonder platliggende bladzijden, dus geen naadloze afwerking. Ik raad aan om deze wel te gebruiken. Dit kan bij Fotofabriek tegen een meerprijs gedaan worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De prints zijn van mooie kwaliteit. Goede kleuren en scherpe foto’s. Voor privé-albums ga ik graag weer met Fotofabriek aan de slag. Ook raad ik iedereen aan om Fotofabriek te gebruiken. Het is de beste keus qua prijs / kwaliteit verhouding en binnen no-time heb je een album in elkaar gezet.
Voor mijn klanten hou ik het liever bij mijn eigen drukker wegens de vele cover opties, zeer hoogwaardige prints en afwerking.

Dank je wel, fotofabriek!

 

Ook een fotoboek maken? Kijk dan hier voor de mogelijkheden bij Fotofabriek.